Koperspiraal Be Free plaatsen

Waar kan ik mijn koperspiraal laten plaatsen?

U kunt voor het plaatsen van uw koperspiraal terecht bij uw huisarts, gynaecoloog, diverse klinieken of (sinds 2017) bevoegde verloskundigen. Zij kunnen allen uw spiraal zetten.

Vraagt uw hen naar de mogelijkheden.

Hoe gaat het plaatsen van een koperspiraal?

De koperspiraal wordt in de baarmoeder geplaatst door uw (huis)arts of verloskundige. Het plaatsen van het spiraaltje wordt in de meeste gevallen tijdens of vlak na de menstruatie gedaan. Er is dan in ieder geval geen sprake van een (ongewenste) zwangerschap en u bent direct beschermd tegen zwangerschap.

Voor de plaatsing kan een pijnstiller worden geadviseerd door de behandelaar. Bijvoorbeeld 1000 mg paracetamol of 600 mg ibuprofen. Dit kan zowel tijdens het plaatsen en achteraf, pijn en krampen voorkomen.

Voor het inbrengen van het spiraaltje wordt de vrouw gevraagd te gaan liggen met gespreide benen. Er wordt dan door de gynaecoloog, huisarts of verloskundige een inwendig onderzoek gedaan om de ligging van de baarmoeder te bepalen. Daarna wordt er een eendenbek (speculum) in de vagina gebracht zodat de baarmoedermond goed te zien is. De baarmoedermond wordt vervolgens met een speciale tang vastgepakt en met een sonde (meet staafje) wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Hierna wordt de koperspiraal via / met een dun hulsje in de baarmoeder geschoven. Het hulsje wordt daarna weer teruggetrokken en de koperspiraal blijft in de baarmoeder achter. De draadjes aan de koperspiraal worden op maat geknipt.

De armen van de TCu380A spiraal zijn vlak voor het inbrengen in de inbrenghuls gevouwen. Eenmaal uit de huls en in de baarmoeder, vouwen de armen van de spiraal zich uit. Hiermee vormt de T zich weer en zit de TCu 380A in uw baarmoeder.

Koperspiraal TC380A plaatsen
Koperspiraal Multi-arm plaatsen

Hoe controleer ik of de koperspiraal nog goed zit?

Het is van belang dat het spiraaltje goed in de baarmoeder blijft zitten. Vaak controleert de arts dit binnen een paar weken na het plaatsen.

De controle op de juiste plaats van de koperspiraal kun je daarna ook zelf doen. Doe dit bij voorkeur na de menstruatie. Steek uw vingers diep in de vagina, dan kunt u met de vingertoppen de baarmoedermond voelen. Door heel goed te voelen, voelt u daar de draadjes van de koperspiraal. Voelt u de draadjes niet? Of voelt u ook een hard stukje (van de spiraal) in de baarmoedermond? De spiraal zit dan niet meer goed op zijn plaats. Maak dan direct een afspraak met uw arts en gebruik aanvullende maatregelen (condoom) tijdens het vrijen.

Koperspiralen beschermen wel tegen zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Laat het verwijderen van het koperspiraal over aan uw arts of (bevoegd) verloskundige.

Heeft u last van niet normale vaginale afscheiding of andere klachten en maakt u zich zorgen? Raadpleeg dan altijd uw arts.

Contact

De koperspiralen TCu 380A Be Free en Multi-arm Cu 375 Be Free worden in Nederland gedistribueerd door MML-Medical BV.

MML-Medical
Terborgseweg 62
7064 AH Silvolde
T +31 (0)315-642645
F +31 (0)315-640274
E info@mml-medical.nl

Stel een vraag

Delen

© Yourbrand