Koperspiraal bijwerkingen

Welke bijwerkingen kunnen koperspiralen geven?

De koperspiralen kunnen bijwerkingen hebben. Net zoals de ‘pil’ bijwerkingen kan hebben, kunt u ook bijwerkingen van een spiraal hebben. Het is belangrijk dat u zich verdiept in de mogelijke bijwerking van koperspiralen.

Hieronder volgen een aantal mogelijke bijwerkingen, lees voor de volledige informatie altijd de bijsluiter door.

Gedurende de eerste maanden na plaatsing kan de menstruatie iets anders verlopen. De menstruatie kan heviger zijn en wat langer duren. Doordat veel vrouwen die een koperspiraal krijgen, daarvoor de pil (hormonale anticonceptie) gebruikten, kan de zwaardere menstruatie ook veroorzaakt worden doordat de normale cyclus terugkeert. Hormonen uit de pil veranderen meestal de duur en hevigheid (minder vloeien) van de menstruatie. Daarnaast moet het lichaam de eerste maanden wennen aan de spiraal.

Soms krijgen vrouwen blijvend last van langduriger menstruaties en wat meer bloedverlies. Ook onregelmatig tussentijds bloedverlies (spotting) en krampen komen voor.

Soms is er wat meer normale vaginale afscheiding (witte vloed). Dit kan geen kwaad.

De koperspiraal bevat geen hormonen en geeft geen extra risico op hormoongerelateerde bijwerkingen. Het risico op trombose (stolsel) neemt met een koperspiraal niet toe. De gebruikster heeft met een koperspiraal geen extra risico op trombose (het krijgen van een stolsel in de ader).

De koperspiralen bevatten kleine hoeveelheden koper. Heeft u een koperallergie, dan kunt u geen koperspiraal laten plaatsen.

Blijven bijwerkingen aanhouden overleg dan altijd met uw arts. U kunt dan altijd de koperspiraal laten verwijderen.

Het plaatsen van een spiraaltje beschermt tegen ongewenste zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Lees ALTIJD de bijsluiter voor meer informatie. Raadpleeg altijd uw arts bij twijfel.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Neem contact op met uw arts als u in de eerste dagen na plaatsen van de spiraal last krijgt van: koorts, aanhoudende buikpijn of abnormale afscheiding.

Voelt u de draden niet meer? Of voelt u de onderkant van de spiraal? Neem dan direct contat op met uw arts en gebruik aanvullende maatregelen (condoom).

Lees ook de bijsluiter voor meer informatie. Raadpleeg uw arts altijd bij twijfel.

Laat de spiraal altijd door uw arts verwijderen.

Contact

De koperspiralen TCu 380A Be Free en Multi-arm Cu 375 Be Free worden in Nederland gedistribueerd door MML-Medical BV.

MML-Medical
Terborgseweg 62
7064 AH Silvolde
T +31 (0)315-642645
F +31 (0)315-640274
E info@mml-medical.nl

Stel een vraag

Delen

© Yourbrand